неделя, 19 декември 2010 г.

Моите познати и други животни

29 Август 2008, 22:33 Публикувано в BgLOG 12 коментара , 569 прочита
Категории: Човекът и природата, 42, Невчесани мисли


Напоследък из блога стана модерно да се дискутира въпроса кои са по-добри – животните или хората. Дали животните са злобни, ‘щото така им харесва, дали хората ги предизвикват, дали еди какво си станало еди защо си – въоПще псюлютнишен идилийка. Аз обаче се замислих. Хареса ми. Не това, което съм измислил... да де, и то ми хареса, затова сле дмалко ще ви го напиша и него. Хареса ми да се замислям. Трябва по-често да го правя. Поне веднъж на високосТна:) И тъй установявам, че вместо само да си седя, си седя и си мисля и... и ако продължа още малко с тия глупости има голяма възможност да забравя какво измислих:)
Стана ми странно защо хората се обиждат на животни. За толкова ли ужасни ги смятат, че ги имат за обида? Но по-веселото в случая е, че всяко животно си има точно определени „лоши” качества, а хората ги имат всичките като съвкупност:)
Например – дебел като свиня, тъп като овца, мирише на пор, с поведение на разгонена кучка – ами хубаво, но като се замисли човек, се оказва, че овцете са само тъпи, свинете са само дебели, поровете ле-еко понамирисват, а кучките като се разгонят и де що видят чеп му се нанизват. А хората не само, че са тъпи и дебели, ами и миришат и като се разгонят си (го) пъхат де що видят удобно местенце.
Още повече, че обикновено хората не разбират поведението на животните и колкото и да е трудно да им набиеш нещо в главите, веднъж вече влязло там, после е неколкократно по-трудно да го избиеш оттам.
Хайде сега да анализираме някои животински поведения – свинята била мръсна. Хмм. Повечето свине, които хората са виждали са затворени в едни помещения наречени „кочини”, чиято площ е колкото прасето да се завърти с мъка. Това помещение никога не се чисти – т.е. животното е принудено да облекчава естествените си нужди там, защото няма друга алтернатива. След като никой не иска да му почисти, то е принудено и да лежи в тях, поради факта, че няма къде другаде да легне, а неможе постоянно да стои изправено на краката си. След това прасето се гледа заради месо и сланина, последната се постига точно чрез обездвижване и скопяване (липсата на някои хормони премахва агресивността и увеличава склонността към затлъстяване). Следователно хората принудително карат прасето да затлъстее и да лежи в лайната. Някои ще излязат с факта, че и дивите прасета имали сланина и лежали в калта – имат сланина само лек слой, който им пази топло през зимата, а лежат в калта през лятото за да се разхладят и най-вече за да се избавят от паразитите. Освен това, основната част от храната, която ядат расте точно в калта. Т.е. те ровят в калта за да оцелеят – човешките деца се замерят с кал, защото смятат, че им е забавно.
Овцата била глупава – абсолютно съм съгласен! Освен човека, овцата е може би единственото друго същество, при което общата интелигентност на групата е константа.
Кучките били ...тътътъ... – ами като мъжете им са помияри и тичат след всяка срещната въртиопашка какви да бъдат?
Някой като много се разбеснее/разиграе го оприличават на маймуна. А защо тогава в зоопарка маймуните се държат доста по-сериозно от посетителите???
И защо една от най-зловрените болести е кръстена на името на животно, което няма нищо общо с нея, за мен ще си остане загадка
Май е крайно време животните да почнат да се обиждат на хора.
Свинята към малкото прасенце – „Като извадиш храната от калта я яж, не я хвърляй обратно като малко човече”
Един пор към друг – „Пич тия дни не съм проветрявал хралупата и взе да мирише като човешко жилище”
Два рака – „Ужас, вчера ми откриха човек на белия дроб”
Мъжката пепелянка към женскат – „Оная човечка, майка ти, ще ни идва на гости”
Две крави – „Алоу, к’во е т’ва виме дет’ си отпуснала – като чалга певица си”
Две магарета – „Тоя се инати като човек”
Овца към друга - "Абе ти откак си изсветли руното и затъпя като ония женски хора със светлите коси"

Няма коментари:

Публикуване на коментар